Wat doen wij

Een dagdeel op de peuterspeelgroep bestaat uit een aantal vaste onderdelen, waaraan kinderen structuur ontlenen. Vaste onderdelen zijn vrij spelen, een creatieve activiteit, in de kring met aandacht voor zingen en een verhaaltje, opruimen, fruit eten en drinken.
Daarnaast zijn er een aantal wisselende activiteiten zoals buitenspelen, gymen, een spelletje doen, muziek maken of een gezamelijke activiteit aan tafel. 
Bij onze speelgroep staat spelen voorop, immers kinderen ontwikkelen zich door spel. Op de speelgroep wordt in themavorm aan de verschillende ontwikkelingsgebieden gewerkt. De bekende thema's zijn natuurlijk de jaargetijden. Maar ook onderwerpen als ziek en gezond, wonen, verkeer en kunst kunnen in een thema verdieping krijgen. 
Op de speelgroep stimuleren wij de zelfredzaamheid van het kind. zoals zelf je jas aantrekken, je beker goed vasthouden en je handen wassen. Maar ook door zelfstandig iets te bouwen, te knutselen en op te ruimen.
Een peuter moet nog leren in groepsverband te spelen en ontdekken wat hij met speelgoed kan doen. Hij leert dit niet alleen door stimulering van de leidsters, maar ook doordat hij andere kinderen ziet spelen. De sociale houding die het kind geleerd wordt, komt overeen met zijn leeftijd en ontwikkelingsniveau. Naarmate de peuter ouder wordt, zal hij/zij leren om meer rekening te houden met elkaar, elkaar te respecteren, voorzichtig en zorgvuldig om te gaan met het speelgoed en zo mogelijk mee te helpen met opruimen.
Iedere peuter mag zijn zoals hij/zij is en het is goed zoals het is. Wij benaderen alles zoveel mogelijk van de positieve kant. Het geven van positieve bevestiging aan de peuter vinden wij belangrijk, immers van complimentjes krijgt de peuter zelfvertrouwen, ze groeien ervan en krijgen een positief zelfbeeld.
Om de motorische ontwikkeling te stimuleren krijgen de peuters de ruimte om zowel binnen als buiten bezig te zijn met bewegen. Indien mogelijk gaan we zo veel mogelijk met de kinderen naar buiten.

Wanneer wij kijken naar kinderen en naar hun spel, dan valt het ons soms op dat een kind zich anders ontwikkelt dan verwacht. Dat hoeft echt niet zorgwekkend te zijn, maar het is voor ons wel een teken dat wij wat vaker en meer gestructureerd naar het kind gaan kijken. Het kan zijn dat we besluiten om het kind een aantal keren extra te observeren. Natuurlijk leggen we onze eventuele zorg en onze vragen ook aan de ouders voor, dat staat voorop. Indien nodig overleggen wij met de ouders en met elkaar en vragen we advies aan de peuterconsulent. Samen bespreken we een eventuele aanpak van het kind in de groep als dat nodig zou zijn en zoeken we naar andere mogelijkheden om het kind zo goed mogelijk in zijn ontwikkeling te ondersteunen en de overgang naar de basisschool zo soepel mogelijk te laten verlopen.


Mariëndaallaan 1
4033 DL Lienden
tel: 0344-606395
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.heisahop.nl